Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Vajon mi az az E-vel jelölt dolog az élelmiszerekben?

Egyre többször találkozunk a különböző élelmiszerek csomagolásán az E-betűvel jelölt emulgeálószerekkel, a legtöbben viszont nem túl sokat tudunk ezekről. Miért kerülnek az összetevők közé, és milyen hatással vannak az egészségünkre? Az emulgeálószerek, más néven állagjavítók olyan anyagok, amelyek segítségével két, amúgy nem keveredő folyadék – jellemzően a víz és az olaj – elegyedni tud egymással. Az E-vel jelölt anyagokat elsősorban az élelmiszeriparban használják,, de kozmetikumok és gyógyszerek összetevői között is találkozhatunk velük. Gyakran használt anyag a lecitin és a karboxi-metil-cellulóz, de a mono- és digliceridek, a poliszorbátok és a különböző gumik – például a xantán – is belekerülhetnek az élelmiszerbe, amit megvásárolunk. Az emulgeálószerek az íz javításától a hosszabb szavatosságon át a kellemesebb állag eléréséig több célt is szolgálnak, egészségre gyakorolt hatásuk viszont bizonyos tanulmányok szerint finoman szólva sem kívánatos. Egy 2023 szeptemberében publi...

Femcafe.hu

Növekedés.hu

vasarnap.hu

10perc.hu